Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Hoitajia ulkomailta, eli missä suomalaiset hoitajat

Mitä yhteistä on Intialla, Suomella ja Filippiineillä? Kaikki kouluttavat kiivaasti hoitajia, mutta kärsivät hoitajapulasta.

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola ihmetteleekin miksi Suomeen houkutellaan ulkomaisia hoitajia, eikä houkutella niitä 30 000 muihin töihin siirtyneitä hoitajia takaisin alalle. Ihan aiheesta ihmetteleekin. Niin ihmettelen minäkin.

Tälläisenä yksinkertaisena miehenä ihmetyttää mitä järkeä on kouluttaa ihmisiä hoitajiksi, jotka vaihtavat nopeasti alaa, tai lähtevät ulkomaille töihin.

Olen itse tottunut siihen, että jos hommiin ei muuten saada ihmisiä, tehdään työstä sen verran houkuttelevaa, että saadaan palkattua tarvittava väki. Jatkuviin sairaslomiin puututaan työoloja tarkistamalla jne. Noin ylipäätään ammattilaisista pidetään kiinni. Vaikka palkkaa nostamalla.

Jostain syystä hoiva-alalla homma hoidetaan toisin. Työt teetetään useimmiten nippanappa riittävällä henkilöstöllä. Sairauslomat kuormittavat henkilöstöä entisestään. Aina ei saada keikkalaista, vaan revitään työssäolevien selkänahasta vielä vähän enemmän. Olen itse tehnyt keikkaa hoitokodissa, jonka henkilökunnasta liki 50% oli sairaana yhtäaikaa.

Henkilökunnan palkkamenoista säästetään, mutta samaan aikaan käytetään keikkalaisia, joiden tuntipalkka on kovempi kuin vakihenkilökunnan. Ilmeisesti keikkalaisten palkka menee eri momentilta kuin vakinaisten palkka.

Toisaalta kun aloitin keikkahommat joulukuussa, palkka oli 11,92/t. Sen jälkeen onkin palkka laskenut liki 1sentti/suoritettu opintoviikko. Nyt palkka on 11,32/t. Toinen keikkalainen, sairaanhoitajaksi opiskelija kertoi palkkansa laskeneen liki 2e/t.

Kuntapuolella on ruvettu kuntoremonteilla torjumaan sairauslomia. Itse uskoisin henkilökunnan mitoituksen muuttamisen riittäväksi auttavan paremmin.

Tyytyväinen henkilökunta työskentelee paremmin, ja sairastelee vähemmän.  En voi kuin ihmetellä miksi tätä ei hoiva-alalla tajuta.

Oireellista on, että sen sijaan, että vaadittaisiin, että sairaanhoito ja etenkin saattohoito, saataisiin sellaiselle tasolle, että jokainen voisi vanheta pelkäämättä kipuja ja huonoa hoitoa, vaaditaan keskustelua eutanasiasta.

Jos hoitajapulaa hoidetaan pääasiassa tuomalla tänne ulkomaisia hoitajia, eikö samalla kannattaisi ajaa samalla kotimainen koulutus alas? Tuodaan saman tien kaikki hoitajat ulkomailta.

(Kirjoitus julkaistu Voimaa Hoivaan 2-projektin sivuilla 26.3.2012)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Markku Talikka

Hoitotyö kun nykykäsityksen mukaan ymmärretään toisten ihmisten eritysten siivoamiseksi, eikä passaa koulutetulle suomalaiselle kipusiskolle, tehkööt mamut niitä hommia, kun eivät muuhunkaan pysty ja paskahommasta riittää paska palkka.
On lottovoitto syntyä suomalaiseksi, johan sen sanoo järkikin!

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Suomalainen kipusisko, ja -veli, kyllä ymmärtää mitä hoitotyö on. Siis muutakin kuin se eritteiden siivous.

Ja haluakin alalle on. Käypä katsomassa väen paljoutta Diakoniaopiston pääsykoepäivänä.

Mutta jos palkalla ei perheellinen elä, ja muista hommista saa paremman palkan helpommalla...

Markku Talikka

No-niin, sitten vaan muihin hommiin ja mamut jonoon, paskaa lapioimaan.

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Mamuja toki alalla työskentelee, mutta nyt pyritään tuomaan valmiita hoitajia Suomeen.

Ja vaikka esim. lähihoitajia pidetään usein vaipanvaihtoautomaatteina, niin vanhustyössäkin se on vain osa työtä. Usko tai älä.

Käyttäjän Raisha kuva
Helena Räisänen

Ei todellakaan tarvitse miettiä miksi suomalaiset eivät jaksa eikä halua tehdä sitä työtä sillä palkalla suomessa. Hoitotyö on erittäin raskasta. Kyllä jokainen hoitoalalla oleva olisi ansainnut "kannustinrahat" eikä johto porsaat. Ei voi kuin ihmetellä kuinka sitkeätä porukkaa hoitajat ovat. Koska tällä kansalla palaa käämit kun hyvinvointi yhteiskuntaa puretaan pala palalta ja kurjuus vain lisääntyy. Työstä ei saa enää elantoa vaan se on velvollisuus yhteiskuntaa kohtaan (lue pakkotyö).

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Eikä VAIN palkka ole ongelma. Vielä enemmän AVUTTOMUUS, kun näkee miten huonosti asioita hoidetaan. Ylhäältä käsketään ymmmärtämättä/ tai piittamatta siitä,mitä se tarkoittaa ruohojuuritasolla. Hoitajat venyvät, yrittävät, toimivat puskurina käskettäjien ja johtajien käskyjen ja potilaiden välissä. Suuri osa potilasta kokee vielä saaneensa hyvän hoidon siinä vaiheessa kun hoitaja on uupumassa, kunnes puskurikapasiteetti loppuu. Ja silloin haukutaan ja syylistetään hoitajia.

Hoitajat näkevät, yrittävät tiedottaa, useimmiten eivät tule kuulllutetuiksi. hiljenevät, "ovat vain työssä".Pidetään liian matalakoulutettuna ymmärtääkseen hoidon asioita paremmin kuin avostettu talousjohtaja tai hallintoon ajautunut lääkäri, jonka eteen isketään taludellisia vaatimuksia ja budjettikehyksiä.

Osa jaksa pidemmän kuin toiset. Osa ei jaksa tai pysty siirtymään alalta pois, joutuu rakentamaan kyyninen suojakuori pärjätäkseen; osa uupuu totaalisesti, ja osa vaihtaa alaa, jos mahdollisuuksia siihen on.

Käyttäjän Unna kuva
Siru Erling

Kirjoitit juuri niin kuin itse olisin kirjoittanut, eli ei mitään lisättävää eikä poisjätettävää - asia on juurikin noin ... ex-hoitajana allekirjoitan.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

...ja sitten jotkut hienohelmat vielä kuvittelevat että kakkavaipat olisivat syyt työn raskauteen....Ho-ho jaa.

Toimituksen poiminnat