Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Vanhusleirien saaristo

Jos päiväkodissa on henkilökuntaa sairaana, eikä sijaisia saada, ei lapsia oteta vastaan, vaan vanhemmille ilmoitetaan, että lapset on vietävä toiseen päiväkotiin. Miksikö? Koska katsotaan, että niin turvallisuuden, kuin laadukkaan varhaiskasvatuksen varmistamiseksi tarvitaan riittävä määrä aikuisia. Vanhuksilla taasen ei ole väliä.

Tuleva vanhuspalvelulaki ei tuo kaivattua henkilömitoitusta vanhustenhoitoon. Esityksessä todetaan, että tarvittaessa asiasta säädetään asetuksella. Nykyään, ja siis jatkossakin henkilöstön määrästä on vain suositus. Suositus jota ei kaikkialla noudateta. Lääninhallitusten selvityksessä 2009 selvisi karu totuus. Tuhansien järvien Suomessa on vanhusleirien saaristo. Vanhustenhoidon surkean tilan syyksi todettiin selvityksessä hoitajien puute, jonka todettiin johtuvan siitä, että henkilökuntaa ei palkata tarpeeksi.

Ja kun kolmannes terveyskeskusten johtajista myöntää suoraan, että he lainvastaisesti alibudjetoivat terveydenhuoltoa, niin miten lakiuudistusta valmistellut ohjausryhmä kuvittelee, että tarvittaessa laadittaisiin asetus, jossa määrättäisiin mitoituksesta?

Olen TEHY:n kanssa samaa mieltä, että tiukan nuppiluvun mukaan määräytyvää mitoitusta ei tulekaan asettaa. Osa laitoksissa olevista vanhuksista on hyvinkin omatoimisia, kun osa vaatii kahden hoitajan avun. Vanhusten kunnon arviointiin onkin useita menetelmiä ja mittareita, mm RAI-järjestelmä ja RAVA-mittarit. Näiden avulla voitaisiin laskea niin osasto- kuin laitostasolla riittävä henkilökunnan mitoitus. Siis jos halua olisi.

Jopa kansanedustaja tasolla on ehdotettu eutanasiaa, koska ihmiset pelkäävät kivuliasta vanhuutta ja kuolemaa. Kuitenkin olisi ihmisarvoisempaa, ja halvempaakin, laittaa vanhustenhoito kuntoon.

(Julkaistu alunperin Voimaa Hoivaan 2 projektin sivuilla)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat