Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Entä jos hoitajien mitoitus vähentäisikin kuluja?

  • Kinnerluun painehaavauma, eli makuuhaava. (Kinnerluu on se "patti" nilkassa)
    Kinnerluun painehaavauma, eli makuuhaava. (Kinnerluu on se "patti" nilkassa)

Hanna Mäntylä on aivan oikein huolissaan mistä rahat lakisääteisen hoitajien minimimitoitukseen otetaan. Yhtaiskunnan rahat ovat tiukassa, ja ilmaisia lounaita ei ole. Mutta ilmaista ei hoitajien alimitoituskaan ole.

Eutanasia keskustelussa on kyse pitkälti kipujen pelosta. Yksi kipujen aiheuttaja on makuuhaavat. Tuossa kuvassa on yksi tyypillinen makuuhaava. Tuskin tarvitsee alleviivata, että se ei ole kivuton...

Alimitoitetulla osastolla asentohoito kärsii ensimmäisenä. Ja keikkalaisilla, etenkin kaltaisillani keikkailevilla opiskelijoilla, jää makuuhaavaa ennakoivat merkit helposti huomaamatta.

Kuvan kaltaisissa haavoissa ei kipulääkitys ole enää aspiriiniä tai buranaa. Se on vahvempaa ja kalliinpaa. Puhumattakaan haavanhoitoon käytettävistä välineistä. Tuollaisia haavoja ei hoideta Mikki Hiiri laastareilla tai sideharsolla. Niiden hoitoon käytetään tehokkaita siteitä. Ja tehokkuus on suoraan verrannollinen niiden hintaan.

Tuohon kuvan haavaan laitetaan joka päivä mm. Sorbact nauhaa, joka yksinään maksaa 7,16€/20 cm. Siihen vielä haavahuuhteet+muut siteet. Tämä joka päivä. Toisessa tuntemassani tapauksessa pelkka Allevyn side kustantaa n. 2€/kerta. Tosin "vain" kolme kertaa viikossa...

Ja haavanhoito on aikaa vievää. Yhdessä tapauksessa hoito ohjeiden mukainen hoito kestää 25-30 minuuttia. Jos pitää kiirettä... Kierre on siis valmis.

Miten olisi, jos alettaisiin ihan aikuisten oikeasti miettiä mikä on kallista, ja mikä ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Kirjoitus on täyttä asiaa.
Mitoitus todella säästää rahaa, ja jos huomioon otetaan inhimillisetkin tekijät kuten minusta kuuluisi ottaa, mitoitus pitäisi olla niin hoidettavien kuin hoitajienkin kannalta suurempi kuin se minimi jolla vielä jotenkin pärjätään.

Toimituksen poiminnat