Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Ahvenjärvi haluaa köyhät kyykkyyn, ja tuloerot isommiksi

KD:n ensimmäisen kauden kansanedustaja Ahvenjärvi ehdottaa blogissaan taloustalkoita, eli 5% palkanalennusta kaikille. ”Kilpailukykyhän on nyt kaikkien tärkein asia, kun Suomen vientimarkkinat pikkuhiljaa elpyvät”.

Yleinen palkanalennus saattaisi kyllä auttaa kilpailukykyä, mutta etenkin matalapalkkaisten perheiden lapsia se tuskin lohduttaisi, kun näkkileivälle ei välttämättä riittäisi päälle kuin ylähuuli.

Ahvenjärven ehdotus kuvastaa hyvin miten KD on siirtynyt ajamaan ylemmän keskiluokan asioita, muistaen vähävaraiset vain julkilausumissaan, jos edes silloin.

Keskiluokkaiselle, saati kansanedustajalle 5%:n palkanalennus on huomattavasti pienempi uhraus kuin alle 2000€ kuussa tienaavalle, vaikkapa yksinhuoltaja lähihoitajalle. Itse olen valmistumassa lähihoitajaksi parin kuukauden päästä, ja tienaan yksityisen sosiaalialan TES:in mukaisen G17 palkkaluokan mukaan. Ja siitä lähtee vielä juuri tuo 5% verran epäpätevyyslisää. Toinen 5% vielä, ja eipä naurattaisi.

Tiedän toki, että Ahvenlahti varmaan keksii perustella ehdotustaan keskustelun avauksena, ja puolustelee vähäosoaisten osallistumista sillä, että sossustahan me vähän tienaavat saamme sen 5% takaisin. Olisikin mielenkiintoista kuulla Ahvenlahden laskelmat siitä mitä yhteiskunnalle maksaa lisääntyvät toimeentulotuki asiakkaat, ja miten se vaikuttaa Ahvenlahden kultaiseen lampaaseen, kilpailukykyyn.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Mikko Saarinen

Ahvenjärvi tuskin huomaisi palkanalennusta omassa tilipussissaan, mutta jollekin työttämälle yksinhuoltajalle se merkitsee sitä, että ruokarahat loppuvat 2 päivää aikaisemmin kuin ennen. Palkkojen alennus ei nimittäin vaikuttaisi lainkaan ruuan hintaan tai verotukseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä muuten vaikuttaisi verotukseen progression vaikutuksen alenemisena. Myöskin ruuan hintaan asia vaikuttaisi kaupan ja elintarviketeollisuuden alenemisen kautta.

Mikko Saarinen

Toiveajattelua. Duopoli todennäköisesti kertoisi julkisuudessa että hinnat eivät laske, mutta näin voitiin estää ruuan hinnan tuleva nousu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #3

Konditionaali on keskustelussa aina hauskaa!

Mikko Saarinen Vastaus kommenttiin #4

Tuo edellämainittu on kaikkein todennäköisin vaihtoehto, koska se on koettu jo aukaisemmin. Toinen tapa on se, että esim. kuluttajaviranomaisten painostuksesta hintoja hieman lasketaan, mutta hetken päästä hintoja nostetaan tuplaten enemmän kuin olisi tarvetta.

Kaupan hinnoilla ja palkoilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Ruuan hinta on korkein hinta mitä markkonoilta on saatavilla. Puhutaan 99-hinnoittelusta. Siksi saman ruuan veroton hinta on huomattavasti alhaisempi Virossa kuin Suomessa, koska hinta joustaa maksukyvyn mukaan. Köyhiä ei tarvitse ruuan hinnoittelussa huomioida mitenkään. Heitä varten on olemassa soppajonot.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Niin, palkoillahan ei siis mielestäsi ole mitään tekemistä elintarvikeketjussa? Hinnan muodostumisessa?

Mikko Saarinen Vastaus kommenttiin #7

Suomessa kaupan palkkamenojen vaikutus on marginaalinen. Asiasta voi kysyä keskustan Sirkka-Liisa Anttilalta, joka tutkitutti ruuan hinnan muodostumista Suomessa. Hän varmaan mielelään julkaisee tutkimustulokset.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Niin, eiväthän palkat koko elintarvikeketjussa aina siihen asti, kun tuotteet ovat kaupan hyllyllä, vaikuta hinnanmuodostukseen mitään?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #4

Minä käyttäisin kyllä futuuria.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Johtajien palkkausta voitaisiin tarkastaa alaspäin 50% verran. Nyt on johtaminen kateissa, esim Itella. Myös virkamiesten palkkoja voitaisiin tarkastaa alaspäin vähintään 20% verran. Perustyöläisten palkat ovat nyt liian alhaalla.

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Eikös kuitenkin ole niin, että Suomen palkat esim. Ruotsiin verrattuna on kilpailukykyiset jo nyt. Ja sitä paitsi, jos palkanalennukset siirtyisivätkin hintoihin, niin silloinhan vaikutus kilpailukykyyn olisi nolla...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vientiteollisuuden kilpailukykyyn vaikutus ei suinkaan olisi nolla, vaan se näkyisi yhden kustannustekijän (palkat+sivukustannukset) selvänä ulkoista kilpailukykyä parantavana tekijänä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kristillisen äärioikeiston tuntee siitä että joko kommentointiosio on suljettu tai sitten Norrgårdin tapaan siellä pidetään vanhojen hierarkian ylätason samanmielisten ihmisten keskustelua josta kriittiset heitetään ulos.

Toimituksen poiminnat