Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Oikeus omatuntoon

Kansalaisaloite joka ajaa terveydenhoitohenkilöstölle oikeutta kieltäytyä abortissa tekee loppukiriä. Vaikka aloitteen ajajat ajavat itsekkäästi vain itselleen oikeutta kieltäytyä työtehtävistä, läpi mennessään saattaa käydä kuin Floridassa hieman samanlaisessa jutussa kävi.

Floridassa nimittäin eräs uskonnollinen ryhmä ajoi itselleen oikeuden jakaa koulussa uskonnollista materiaalia ja Raamattuja oppilaille. Lopputulos: paikallinen saatananpalvojien kirkko sai oikeuden jakaa stanistista puuhakirjaa lapsille. Tasa-arvon nimissä tietysti. Jos yksi uskonto saa jakaa materiaaliaan, niin samoin saavat muutkin. Yksinkertaista eikö?

Jos siis vakaumus antaa lääkärille ja hoitajalle oikeuden kieltäytyä yhdestä työtehtävästä, niin eikö se avaa oikeuden kieltäytyä myös muista, jotka esim. uskonto kieltää?

Olen dementia-osastolla törmänny harjoittelijoihin, jotka eivät voineet uskontonsa takia hoitaa vastakkaista sukupuolta olevia. Ei edes syöttää heitä ruokasalissa. Samoin osa ei ole voinut käsitellä astioita, joissa on tai on ollut sianlihaa. Myös käsidesi (sisälsi alkoholia) oli heiltä kielletty. Suurin osa pitäisi näitä harjoittelijoita sopimattomina hoitotyöhön.

Mutta aivan samoin gynekologi ja kätilö, jotka eivät aborttia suostu tekemään ovat, sopimattomia omalle erikois-alalleen. He ovat kouluttautuneet alalle, tietoisina, että siihen liittyy tehtäviä, joita vakaumus ei salli.

On silkkaa itsekkyyttä opiskella ensin alalle, ja sitten sanella, mitä tehtäviä suostuu tekemään. Jos kyseessä tosiaan olisi omatunto, he olisivat valinneet toisen osaamisalan. Nyt kysessä on rusinoiden poimiminen pullasta, silkka itsekkyys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

En voisi asiaa paremmin kirjoittaa, kiitos!

Ps. jatkosssa vaadin, jos ehdotus hyväksytään, itselleni oikeutta:

1. kieltäytyä suosittelemasta kenellekään ajokorttia (auto tappaa)
2. kieltäytyä suosittelemasta kenellekään aselupaa (aseet tappavat)
3. kieltäytyä suosittelemasta kenellekään sairauslomaa (eihän sellainen saa syödä, joka ei työtä tee), sekä
4. kieltäytyä katsomasta, että kukaan on palveluskelpoinen, koska sota on pahasta.

Pakkohoitoon en ketään enää määrää, koska sielunrauhani on tärkeämpi, kuin se, tappaako joku itsensä tai muita.

Omantunnon kysymyksiä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Nyt ammut yli. Kaikella kunnioituksella.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Niin, ja jos tuomari on anarkisti vakaumukseltaan, ei hänen tarvitse tietenkään tuomita ketään vankilaan, jos se sotii hänen vakaumustaan vastaan.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #3

Vakuutuslääkärit käyttää jo omantunnonvapautta. He puoltavat vakuutusyhtiön kantaa, koska he saavat palkan siitä. Seteliselkärankaisuudeksi tätä nimitetään.

Juhani Penttinen

En ole kovin hyvin aiheeseen perehtynyt myönnettäköön. Mietin vain sitä että kuinka tosiasiallinen tämä ongelma on esim. lääkärin työssä. Eikö asioita ole voitu neuvottelemalla ratkaista vaikkapa työtehtäviä järjestelemällä ? Jos jonkun omatunto ei salli aborttia niin eikö toimenpiteeseen voida valita sallivamman omantunnon omaavaa ?

Hieman jyrkältä tuntuu väite ettei pitäisi lainkaan kouluttautua alalle jos ei suostu tekemään kaikkia toimenpiteitä.Henkilö voi olla kaikilla muilla osa-alueille huippua mutta tämän yhden asian takiako hänen pitäisi kieltäytyä koko ammatista ? Eikö lääkärinammatin ydin ole juuri elämän suojelemisessa ennemmin kuin sen tuhoamisessa joten varsin haastavissa kysymyksissä liikutaan ?

Jarmo Nahkamäen kanssa olen usein asioista eri mieltä mutta nyt täytyy myöntää että hänen näkökulmansa vakuutuslääkäreistä ja heihin liittyvistä moraalisista kysymyksistä on hyvä.

Mutta oma kantani asiaan on neutraali. Kunhan pohdiskelen asiaa.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Voi olla että aloite ei ole vastaus kysymykseen - olen sen allekirjoittanut kyllä - mutta se on ääni keskusteluun ihmiselämän olemuksesta. Nimenomaan äänenä keskusteluun olen sen allekirjoittanut. Ymmärrän silti kritiikin, että miten työtehtäviä voidaan jakaa jos ne eivät ole kaikille samat. Ropposen vitsikommentit eivät ota huomioon sitä, että nimenomaan ihmishengen kunnioitus on keskeinen universaali arvo ja on aivan ymmärrettävää, että siihen liittyvät tai sitä sivuavat - miten vaan - tunteet ovat vahvoja.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Irlannissa noin vuosi sitten intialissyntyinen nainen kuoli, mahdollisesti olisi pelastunut, jos raskkaus olisi keskeytetty. Sitä katolisen sairaalan lääkärit eivät voineet tehdä, potilas kuoli.

"Elämän kunnioittamista?"

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Ei pahalla, mutta kyllä olet aiheesta pihalla kun et ole ensin tutustunut aiheeseen...
Ensinnäkin EUn 28 jäsenvaltiosta vain neljä, Suomi mukaan lukien ei ole tätä epäkohtaa korjannut. Jos et ole eutanasian puolella, et voi tätäkään perustella, sillä Euroopan Neuvosto on näistä molemmista, eutanasiasta ja abortista vaatinut omantunnon vaputta lainsäädäntöön.
Jos kannatat eutanasiaa pakolliseksi terveydenhuollon henkiöiden tehtävänä, ei asiasta kannata keskustella. Silloin arvot on liian etäällä tästä päiväst.
Taidan tehdä oman "vaihtoehtoehdotuksen" aiheesta, jossa on edes hitusen taustaa tarkisteltu...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lääkärillä ei voi olla oikeutta kieltäytyä potilaan hengen pelastavasta toimenpiteestä minkään uskonnon nimissä Suomessa.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Ropponen viittaa äidin hengen pelastamiseen. Kaikesta on syytä keskustella, tästäkin. Aloitteessa ei tätä (Suomessa erittäin harvinaista) tilannetta ole huomioitu. Ehkäpä olisi ollut syytä käsitellä se, mutta tämä tilanne on suomessa hyvin, hyvin harvinainen.

Eutanasiaa ei lakialoitteessa ole erikseen mainittu siksi, ettei Suomessa ole eutanasiaa, mutta aloite silti katsoo tässä mielessä varautuen tulevaan.

Paras tietolähde Suomen nykytilaan:
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/11683... (THL:n raportti sis 2013 tilastot)

"Sosiaaliset syyt ovat ylivoimaisesti yleisimmin käytetty raskaudenkeskeytyksen peruste, joka mainittiin 91,8 prosentissa keskeytyksistä. Muita yleisiä perusteita olivat 40 vuoden ikä (3,1 %), alle 17 vuoden ikä (2,4 %) ja vähintään neljän lapsen synnyttäminen (2,4 %). Kun sosiaalisiin syihin lisätään ikään ja lasten lukumäärään liittyvät perusteet, kattavat ne yli 96 prosenttia kaikista keskeytyksistä. Keskeytysten perusteiden osuudet ovat viime vuosina pysyneet vakaina."

On myös huomioitava, että imukaavinta-abortti on ERITTÄIN RADIKAALISTI VÄHENTYNYT vuosi vuodelta.Vuonna 200 sen osuus oli noin 89%, mutta 2013 vain noin 7%. Eli nyt jo 93% tapahtuu lääkkeillä, ja niistä aivan ylivoimaisesti suurin osa 1. raskauskolmanneksella.

Mainittu Euroopan neuvoston dokumentti:
http://assembly.coe.int/main.asp?Link=/documents/a...
The right to conscientious objection in lawful medical care. Council of Europe, Resolution 1763 (2010)

Aborttien määrää voidaan varmaankin Suomessa EDELLEEN vähentää sillä, että varmistetaan, että jälkiehkäisypillereistä (ei ole sama kuin aborttipilleri) valistetaan enemmän ja neuvotaan naisia harkitsemaan välittömästi suojaamattomien yhdyntöjen jälkeen(jos ei muuta ehkäisyä), aikooko synnyttää mahdollisen lapsen vai ei. Koska pilleri pitää ottaa 72h sisällä yhdynnästä. Pilleri keskeyttää raskauden ennenkuin se on varsinaisesti alkanut, eli ennenkuin munasolu on irronnut.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eikö mielestäsi esim. raiskatulla naisella ole oikeutta aborttiin?

Käyttäjän tomba66tomba kuva
Tomi Kuusinen

Muistanko väärin että rekrytointitilaisuudessa ei saa esittää vakaumukseen liittyviä kysymyksiä? Mitenkähän koeajalla oleva henkilö uskaltaa kieltäytyä annetuista työtehtävistä vakaumuksensa vuoksi?

Keskustelua seuranneena en voi välttyä ajatukselta, kuka arvioi toisen ihmishengen olevan tärkeämpi kun toisen?

Minusta vakaumusasiat pitää kunkin ottaa huomioon jo uravalintaa tehdessään.

Toimituksen poiminnat