Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Kusipäilläkin oikeus elää

Katu on punk, eli koska "Autot ovat vallanneet tilan ihmisiltä, lupaa kysymättä", on taas vallattu katu Helsingissä. Pelkästään autojen ylivalta ei ole valtauksen syy. "Kadut täytetään rikkaimpien mainoksilla, eikä paikkoja joissa viettää aikaa rauhassa ja rahaa kuluttamatta ole."

Nyt on vallattu Haapaniemenkatu. En tiedä miksi juuri tuo katu on vallattu, toivon kyllä hartaasti, että syynä on sen vähäliikentisyys tähän aikaan. En nimittäin toivo näille höpönassuille auton alle jäämistä. En vaikka eilen he nostattivat henkeä valtausta varten Dallapee puistossa, kisaillen rauhaa rakentavasti "Ammu kusipää" kilpailussa.

Toivon myös hartaasti, että viranomaiset etsivät sen tahon, joka näiltä höpönassuilta on vienyt rahaa Dallapee puistossa olemisesta. Dallapee puisto nimittäin on juuri sellainen paikka, jossa voi viettää aikaa rauhassa, ja rahaa kuluttamatta. Ellei tietysti puistossa ammuta kusipäitä. Jotkut nimittäin ovat niin kapitalistisia, että pitävät tuollaista vihapuheena... No, onneksi lähellä on Vallilan kalliot, jonne voi mennä anarkisteja pakoon, viettämää aikaa rauhassa ja rahaa kuluttamatta.

Vinkkinä anarkisteille, huomattavasti asvalttia mukavapia paikkoja viettää aikaa rauhassa, ja rahaa kuluttamatta on esim. Vanhankaupunginlahti, Esplanadinpuisto, Kaisaniemen puisto, Tokoinranta, Kaivopuisto, Dallapee puisto, Karhupuisto. Ja jos on liikunnallinen, niin siinä Haapaniemenkadun lähellä on Väino Tannerin kenttä, ja lähellä on Kaisaniemen kenttä sekä Brahen kenttä. Kaikki paikkoja, joissa voi viettää aikaa rahaa kuluttamatta.

Myönnän, että on ikävää, että jokaiselle ei kaupungilta liikene henkilökohtaista avustajaa, joka ilmaiseksi järjestäisi ilmaisen tilan jokaisen jokaiselle idealle. Syylle on oma nimi, ei kuitenkaan kapitalismi, vaan realismi.

Kallio-liike esimerkiksi haluaa luoda uusia aktiviteettejä kaupallisten rinnalle. Ja sen sijaan, että sen aktiivit istuisivat kadulla kaljatölkki kädessä kitisemässä, he toteuttavat niitä. Aika harvan asian saa maailmassa tekemättä mitään sen eteen. Ainakaan kadulla ryyppääminen ei paranna maailmaa, vaikka se hauskaa muuten olisikin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Roponen

Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten :-)

Pekka Roponen

Vain sosialistisessa helvetissä. Kapitalistisessa helvetissä piikit lihassa nousevat, ja laskevat.

Dani Ohikulkija

Hommaforumilta siteeraan:
"Jep jep, ei ainakaan vielä lukenu missään että Helsinki olisi kaatunut täyteen anarkiaan yhden ulkoilmakonsertin seurauksena. Taitaa pahin rikos tässäkin olla että toisilla ihmisillä on kivaa ja itte ei uskalleta liittyä joukkoon mukaan kun pitää olla netissä vihaamassa."

Harri Lahtinen

On aivan uskomatonta että poliisi ei tee mitään näille "ilman lupaa" järjestetyille kadunvaltaukseille niistä on erittäin paljon haittaa monille ihmisille. Kuin Esplanadinkatu viimeksi vallattiin niin satuin olemaan paikalla, vieressäni soisoi yksi valtaajista, rastapäinen kaveri joi kaljaa samaan aikaan kuin kaivoi nenäänsä, hän seisoi noin metrin kaksi roskakorista, kaljan juotuaan hän heitti tyhjän tölkin maahan kuin sanoin hänelle että miksi hän ei heittänyt tyhjää tölkkiä vieressä olevaan roskikseen niin hän vastasi minulle tyhjä katse naamallaan että hän työllistää muita. Että sillä lailla.

Tony Banana

Rastatukkaa olisi pitänyt ohjeistaa siihen malliin että hän olisi sen jälkeen työllistänyt myös ensiapuasemaa.

Anni Loren

Harri: Rastapäisellä kaverilla oli ihan hyvä pointti tossa: pullonkerääjä saa tölkin kierrätykseen helpommin maasta kuin roskiksesta kaivamalla.

Etkö Santeri koe ongelmallisena että kaupunkitila on pääsääntöisesti kaupallistettu? Puistoissa voi hengailla vain tietyn osan vuotta. Jos nuorella/köyhällä/syrjäytyneellä ei ole rahaa miten hän voi kokea että kaupunkitila kuuluu hänellekin?

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Anni Loren, miten niin puistoissa ei voi hengailla kuin osan vuotta? Kyllä ne avoimia on läpi vuoden. Kannattaa muistaa, että ei ole huonoa säätä, on vain vääriä asuvalintoja.

Puistoista voi ihan hyvin nauttia myös talvella. Ok, nurmikolla kaljoittelu on tietysti hieman vaikeammin toteutettu, mutta pari vilttiä maahan ja vaikka tyyny pepun alle, ja bisset lumeen kylmenemään, niin kyllä se siitä. Ja jos vaikka pallogrilli löytyy jostain, niin nuotio siihen. Pallogrilli kun ei ole avotulen tekoa :-)

Kaupallistuminen on kaksipiippuinen juttu, toisaalta se sortaa vähäosaisia, mutta toisaalta se tarjoaa verotulejen muodossa kaupungin tarjoamat ilmaispalvelut ja vähäosaisten tukemisen.

Kaupallistumisen kauhistelun sijaan suosittelen kapitalismin hyväksikäyttöä :-) Toisinsanoen otetaan yritykset tempauksiin maksumiehiksi. Viime talvena eräs yhdistys johon kuulun järjesti kirkkokonsertin ja tanssiesityksen. Kirkko saatiin ilmaiseksi, koska emme ottaneet sisäänpääsymaksu. Toki halukkaille myytiin ohjelmaa. Lisäksi muutama penkkirivi oli varattu sponsoreille.

Sponsoriraha takasi jo etukäteen, että tavoite, eli muutama tuhat euroa meni vanhustyön tukemiseen toteutui. Kaikki työ tehtiin jäsenistön voimin kahvipalkalla. Ruuatkin maksoimme itse.

Seurakuntien lisäksi ainakin Helsingissä on yllättävän paljon tiloja, joita saa veloituksetta ei-kaupallisiin tilaisuuksiin. Esim. artistit ilman rajoja tarjoaa tilojaan ei-kaupallisiin tilaisuuksiin. En tiedä onko myös Sompasaaren Kontti aukio ympärivuotisessa käytössä.

Tilaisuuksien järjestäminen vaatii tietysti aikaa ja vaivaa. Mutta vaatiihan näiden valtaustenkin järjestäminen. Miksi siis eivät käytä kaupunkia ja firmoja hyväkseen, tekemällä tilaisuuksi ayhteishengessä, ja firmoja rahastaen?

Kaisa Pispala

Suomihan on pinta-alaltaan ties kuinka suurelta osin metsää, eiköhän sieltä löydy kyllä tilaa näille Helsingin kaikille anarkisti- ja vasemmistohörhöille.

Anni Loren

Santeri, tuo mitä kerroit kirkkokonsertista kuulosti hyvältä ja on myönnettävä että sinulla on tuossa pointti. Kyllä nämä valtauksetkin vaativat energiaa järjestelyineen.

Luulen kuitenkin että perimmäinen syy näihin on että järjestävät tahot eivät koe olevansa osa establishmenttiä ja he eivät koe tyylikkäänä kapitalismin hyödyntämistä omien tavoitteidensa eteenpäin viemisessä. Tuskinpa kovin monet firmat ovat edes kiinnostuneita joidenkin jälkipunkkareiden tapahtumien tukemisesta. Taitavat juoda kiljuakin joten ei sinne ole Freixenet tulossa sponssaamaan iltapäivän aurinkoon:)

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Anni, osuit asian ytimeen. Minusta on hieman huvittavaa, että vaikka vastustetaan establismenttia, eikä haluta tehdä sen/niiden kanssa yhteistyötä, mutta silti haluaa sen järjestävän tiloja toteuttaa itseään...

Ainakin kuvien mukaan oluet oli ihan kotimaisten panimoiden tuotteita. Ei siis kaikki kapitalismi ole pahasta ;-)

Toimituksen poiminnat