Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Onnittelut 25-vuotiaalle!

Mediassa on tärkeämpien aiheiden alle jäänyt yhteiskunnallisesti tärkeä merkkipäivä. Tänään juhlitaan sitä, että 25 vuotta sitten Helsingin Lauttasaaren tukikodissa joukko asunnottomia miehiä, apunaan kaksi kaupungin sosiaalityöntekijää, perustivat Vailla vakinaista asuntoa ry:n. Vva ry:n ensimmäinen toimintavuosi oli YK:n julistama asunnottomien vuosi 1987.

Järjestöllä on yksinkertainen missio: Että jokaiselle järjestyy ihmisarvoinen asumispaikka kohtuullisessa ajassa.

Vaikka asunnottomien määrä Suomessa väheni viime vuonna (3,4%), tarvitaan VVA:n kaltaisia toimijoita. Tunnekylmyys Suomessa on lisääntynyt, esimerkkinä vaatimuksen Hurstin toiminnan siirtämiseksi pois silmistä.  Tai että ketään ei kiinnosta jos Esplanadin yleisövessassa asuu pariskunta. On irvokasta, että ketään ei kiinnosta, että Helsingissä on tuhansia ihmisiä, joiden ainoa "puhtaan" veden lähde on Kaivokäytävän suihkulähde.

ARA:n selvityksen mukaan yksinäisiä asunnottomia oli vuonna 2010 7 877 ja asunnottomia perheitä 349. Heitä muistetaan yleensä kerran vuodessa, jolloin media muistaa heidät, ja kertoo muutaman asunnottoman tarinan. Jos on vaalit lähestymässä, muutama poliitikko lausuu kauniita puheita miten asunnottomia on autettava.

Tänä keväänä ja kesänä ovat vähävaraiset saaneet hieman lisätuloja myymällä Iso Numero-lehteä. Lehden idea on lainattu Big Issue-lehdeltä, tosin sillä erolla, että suomalainen versio keskittyy kerjäämiseen, ei asunnottomuuteen. Asunnottomilla on toki oma Asukki-lehtensä.

Silläkin uhalla, että minut leimataan rasistiksi, minusta suomalaisesta yhteiskunnasta kertoo jotain se, että romanien auttamiseksi tehdystä lehdestä tuli nopeasti hitti, ja että ylipäätään saatiin rahoitus laadukkaalle paperille painettuun 68-sivuiseen lehteen. Ainakin kun vertaa millä resursseilla Asukki-lehteä tehdään.

Vielä 25-vuoden jälkeen VVA on perustajiensa näköinen. Toimintaan saatu raha laitetaan toimintaan, ei toimitiloihin. VVA toimii aktiivisesti niin yksilötasolla kuin lainsäädäntöön vaikuttamalla.

Liittymällä VVA:n jäseneksi tiedät, että jäsenmaksusi menee vähäosaisten auttamiseen, ei norsunluutornien rakentamiseen tai suuriin palkkoihin. VVA:ssa toteutuu sanonta: Anna vähän, autat paljon. Aikoinaan oli prosenttiliike, jossa osallistujat antoivat 1% palkastaan hyväntekeväisyyteen. Suomen asunnottomille olisi suuri apu, jos antaisimme edes 1€ palkastamme.

Vielä kerran onnittelut VVA:lle. Toivottavasti 50-vuotisjuhlien sijaan juhlimme VVA:n lopettamista tarpeettomana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

K Veikko

“Toimintaan saatu raha laitetaan toimintaan, ei toimitiloihin”

Onko yhdistys säilyttänyt aatteellisen luonteensa ja kerää rahoituksensa avustamishaluisilta kansalaisilta vaiko hakeutunut osaksi poliittista avustusjärjestelmää, jossa toiminta pääasiassa rahoitetaan valtion kassasta ja muista poliittisesti ohjatuista rahoituskanavista.

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

En näe mitää pahaa siinä, että ainakin RAY tukee VVA:ta

K Veikko

Ei siitä pahaa sanaa ole sanottavana.

Olettehan toki pystyneet 32 773,29 euron varainhankinnan tuotoilla kattamaan 1 239 602,53 euron kulut; ja voittoakin on jäänyt mukavasti 25 947,72 euroa.

http://www.vvary.fi/Vvary_Vuosikertomus2010.pdf

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Tuota omaa varainhankintaa olisi kiva saada VVA:lle lisää. Mutta mainittakoon, että olen vain asunnottomuudesta huolissani oleva kansalainen, joka kuuluu VVA:han kannattajajäsenenä. En siis ansaitse kiitosta VVA:n toiminnasta. Kunnia heille, joille se kuuluu.

Toimituksen poiminnat