Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

EK kaipaa orjia

"Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on huolissaan ulkomaalaisten lisääntyneestä häirinnästä. EK:n mukaan asenteet ovat koventuneet selvästi viimeisen vuoden aikana."

EK:n työvoima- ja maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Riitta Wärnin mukaan: "Jos maine saa kolauksen rasismin lisääntymisen vuoksi, emme enää saa tarvitsemaamme työvoimaa".

Itse olen huolissani elinkeinoelämän koventuneista asenteista työntekijöitä kohtaan.

Viime viikolla uutisoitiin 1,59€/tunti palkasta Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla. TVO luonnollisesti kiistää olevansa vastuusta tuosta alipalkasta. Romanit kuulemma myös roikkuvat työmaiden ulkopuolella odottaen, että he "pääsevät" töihin 10-20€ päiväpalkalla.

Ilmeisesti EK nyt pelkää, että jatkossa yritykset joutuvat maksamaan suomalaisia palkkoja työntekijöille.

Rangaistukset alipalkasta ovat naurettavan pieniä, pari vuotta sitten pohjalaisyrittäjä sai 2000€ sakot orjien pitämisestä.

Suomessa on erikoinen tilanne. Meillä on suuri työttömyys, mutta podemme kuulemma samaan aikaan työvoimapulaa.

Karu tosiasia on, että työvoimapula on kupla. Elinkeinoelämä ei halua palkata suomalaisia tai Suomeen kotoutuneita kieltä osaavia maahanmuuttajia. Mieluummin palkataan kielitaidoton maahanmuuttaja, joka suostuu suomalaisittain naurettavaan palkkaan ja työehtoihin. Kun kaveri oppii kielen ja alkaa ymmärtämään oikeuksiaan, niin pistetään kaveri pihalle, ja uusi puoli-orja kadulta hommiin.

Ne huippuinsinöörit, tutkijat ja lääkärit saadaan maksamalla heille palkkaa, jolla suostuvat tulemaan tänne. Nokia maksaa mielellään huippuosaajille osaamistason palkkaa.

Näistä huippuosaajista kilpaillaan maailmalla, ja näiden saannin vaikeuden varjolla EK koettaa saada halpaa "tykinruokaa" Suomeen.

Hoitajapula on pitkälti myytti, kuten 2009 Lääninhallitusten teettämä tutkimus osoitti. Hoitajia ei ole, koska hoitajien virkoja ei ole tarpeeksi.

Niille, joiden mielestä suomalaiset eivät suostu lähihoitajiksi vanhuksia hoitamaan, suosittelen käymään esim. Diakoniaopistolla Lähihoitaja-koulutuksen valintakoepäivänä. Hakijoita riittää kyllä. Tosin he haluavat palkakseen palkan jolla elää.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

. suvituuli

"Hoitajia ei ole, koska hoitajien virkoja ei ole tarpeeksi"

Työ- ja Elinkeinotoimiston mol.fi "Avoimia työpaikkoja" sivustolla on juuri tällä hetkellä 2663 avointa työpaikkaa 'Terveydenhuolto ja sosiaalitoimi' sektorilla.

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Maksetaanko niistä palkkaa jolla elää?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oletko, Santeri, sitä mieltä, ettei Suomessa terveydenhoidon alalla makseta sellaista palkkaa, jolla elää? Jos paikkoja on auki tuollainenkin määrä, voi jopa valita?

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Muutama vuosi sitten kaikki lasten ei-kiireelliset leikkaukset keskeytettiin HUS:issa, koska leikkaussalihoitajia ei ollut. Syy siihen, että hoitajia ei saatu, oli liian pieni palkka. Asiasta noustua kohu, rahaa löytyikin ja hoitajat otettiin vuokrafirmalta. Halvemmaksi olisi tullut, jos olisi maksettu parempaa liksaa suoraan hoitajille, ei vuokrafirmalle.

Ja tuo määrä avoimia paikkoja sisältää kaikki alan paikat. Niin lääkärit kuin talomiehet.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Mikä on palkka jolla elää?

Jostain taisin lukea että IT-alan keskipalkka on noin 5000€/kk voin olla väärässäkin. Hoitoalalla keskipalkka on selkeästi alempi. Jos on aikaisemmin tullut toimeen IT-alan keskipalkalla, voi olla vaikeuksia tulla toimeen hoitoalan keskipalkalla.

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Jos ihan ylin johto otetaan mukaan, niin tuollaisiin lukuihin voidaan päästä. Mediaanipalkka on taatusti alhaisempi.

Jahka valmistun, niin alkupalkka jaa alle puoleen mitä IT-alalla sain. Toki siihen tulee ilta-, viikonloppu yms lisät.

Itse olen laskenut, että tulen palkalla pärjäämään.

Tuula Hölttä

Jouni M :"Mikä on palkka jolla elää?"

Miroyrittäjien eräänlaisena "mentorina" sanoisin, että palkka on se, jonka työtä tekevä tarvitsee elääksen ja tullakseen toimeen. Suomen suuri ongelma on mielestäni se, että palkansaajat eivät saa itse päättää mitä he elääkseen tarvitsevat, vaan suuria yrityksiä ja suurten yritysten palkansaajia edustavat suurituloiset puoluepoliittiset päättäjät sanelevat sen, mitä heidän on saatava riippumatta siitä minkälainen heidän "kättensä työn" tuloksien kysyntä maksavan asiakaskunnan piirissä on.

Ay-liikkeelle ja kvartaalikapitalististen yhtiöiden vain omistajien voiton maksimointia ajateleville on yhteistä se, että asiakkaat eli kysyntä ei vaikuta heidän lisää liksaa -päätöksiinsä millinkään vertaa.

Ari Hämäläinen

Mitä rasistisia mielipiteitä sinulla onkaan!! Hyi, paheksumme syvästi! ;) Et siis halua Suomeen maahanmuuttajia tekemään töitä kahden euron tuntipalkalla? Todella ikävä asenne! Mitähän Tarja, Eva ja muut ymmärtäjät tästä sanovat.

No, se huumoriosuudesta, olet aivan oikeassa. Minulle on jopa työvoimatoimistossa sanottu aivan suoraan, että tiettyjä töitä suomalainen ei saa, koska työnantajat palkkaavat ulkomaalaisia, joille ei tarvitse maksaa sopimuksenmukaista palkkaa. Ei asia ilmeisesti mikään salaisuus ole enää edes työvoimahallinnolle.

Oikeastaan lapsenkin pitäisi käsitää, että kun työnantajat alkavat puhua solidaarisuudesta, he ovat solidaarisia lähinnä itseään kohtaan. Tarja Halonen, Jari Tervo ja Eva Biaudet eivät ilmeisesti ole vielä saavuttaneet tätä tasoa.

Kyynikko minussa sanoo, että oikeasti Tervon kiukutelu on kirjamarkkinointia, Halonen kyttää YK-virkaa, johon tarvitsee tukea kolmannesta maailmasta ja Biaudet kantaa huolta Ankkalammen osakesalkuista.

Ja kaikki, jotka kyseenalaistavat nykyisen käytännön, ovat pahemman luokan rasisteja.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Jari Tervon,- Eva Biadeutin seuraan kuuluu luonnollisena osana myös YLERadio1:sen oikeistolaisuuden ääniturp....anteeksi torvi, Tuomas Enbuske, jolle EK on parasta mitä ihmisellä voi olla.

Santeri Kyröhongalta aiheellinen blogi.

Jyri Terttu

Eiväthän nämä EK:n tyypit mitään rasisteja ole. He haluavat että maahanmuuttajalle maksetaan samaa palkkaa kuin suomalaiselle. Tosin suomalaiset eivät tyydy 2 €:n tuntipalkkaan kun kerta rasisteja ovat.

Toimituksen poiminnat