Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Palomiesten työuria lyhennettävä

Sisäministeri Räsänen haluaa pidentää palomiesten työuraa, ja näkee työhyvinvoinnin siinä avaintekijänä. Työurien pidentäminen onkin oiva keino pysyä pääministerin pikku puudelina, ja varmistaa ministerin virka-auto. Sisäministerin tosin luulisi tietävän, että suomalaisten palomiesten eläkeikä on jo nyt maailmanennätysluokkaa.

Aikaisemmin palomiesten eläkeikä oli 55 vuotta. Kunnallista eläkeikäjärjestelmää on uudistettu voimakkaasti 1980-luvulta alkaen, minkä seurauksena kuntasektorilta poistui niin sanottu ammatillinen eläkeikä. Uudistuksen jälkeen palomiesten eläkeikä on noussut portaittain 55 vuodesta 63–68 ikävuoteen.

"Työurien pidentäminen onnistuu vain työhyvinvointiin satsaamalla." Suosittelisin, että ministeri Räsänen piipahtaisi vaikka Kallion paloasemalla sen verran, että pistäisi niskaansa palomiehen tyäasun, ja kiipeäisi palotikaita pitkin sille pienelle tasanteelle. Siellä hengähtäessä hän voisi sitten miettiä, millaisilla toimilla yli 60-vuotias palomies kykenee samaan...

Jo nyt paloesimiehet joutuvat palopaikoilla miettimään kuka palomiehistä selviää mistäkin tehtävästä. Ei taitojensa puolesta, vaan terveytensä.

Palomiesten työ on kuvaa, ja vaatii veronsa. Tekniikka on kehittynyt, mutta ihmisen ruumiilla on sietokykynsä.

Paitsi, että sisäministerin toive palomiesten työurien pidentämisestä on epäinhimillinen palomiehiä kohtaan, se vaarantaa kansalaisten turvallisuuden. Jokaisella pitäisi olla oikeus päästä eläkkeelle terveenä. Jo nyt palomiesten terveys pettää useasti ennen eläkettä. Ehkä ideana onkin, että eläkkeelle päästyään palomiehet kuolevat pian, eikä eläkettä tarvitse maksaa kauaa. Inhimillistä se ei kyllä ole. Eikä kristillistä. Pääministerin suosioon sillä kyllä varmasti pääsee.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Jukka Johansson

Jos Räsäsen talossa syntyy tulipalo, niin varmaankin hän ottaa sinne mielellään savusukeltajiksi 68-vuotiaita?

Tuo on raskas ammatti, enkä ymmärrä miksi silloin aikoinaan eläkeikää nostettiin.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ei missään tapauksessa pidä lyhentää.

Palomies kykenee olemaan töissä yhtä pitkään, kuin muutkin työläiset.

Itseasiassa se on varsin kevyttä puuhaa.

Tulipaloja ei sammuteta kello 7- 16 välisenä aikana,- vaan silloin, kun niitä sattuu syttymään.
Kovia fyysisiä ponnisteluja vaativia tulipaloja sattuu aniharvoin.

Ne, jotka työskentelevät tuon ns. säännöllisen työajan, kuten teollisuudessa,- ja rakennustyömailla, joutuvat huomattavasti kovemman rasituksen alle, kuin palomiehet.

Kun palomies alkaa olemaan lähellä 60- ikävuotta,- eli kuolemaa, häntä ei tarvitse heittää enää sinne vaativimpiin paikkoihin. On siellä muitakin töitä, kuin liekkien keskelle hyppääminen.

Esimerkiksi on olemassa paperitöitä,- ja muita letkunsyöttäjähommia, joita ikääntynyt palomies voi tehdä.... Niin,- ja myös nainen.

Kai palonaisiakin on, oletan?

Ei mitään lyhennettyjä työuria palomiehille. Aivan kohtuuton vaatimus työn keveyden huomioon ottaen.

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Oletko koskaan kokeillut paljonko palomiehen perusvarustus painaa? Ja kokeillut tehdä se päällä edes kevyttä työtä?

Kun palomies menettää savusukelluskelpoisuutensa, ja siirretään muihin tehtäviin, on hän poissa vahvuudesta. Tilalle ei pestata uutta miestä. Naisia ei käsittääkseni kovin montaa ole palotehtävissä.

Eli kun palomiehet ikääntyy, niin paloasemat on täynnä paperitöitä tekeviä ikämiehiä. Ei taida hirveästi lohduttaa palavan talon väkeä...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Palomies ei kulje perusvarustus päällä, kuin vain niitä vaativissa tehtävissä.
Sen sijaan, betoniraudoittaja kulkee omissa perusvarustuksissaan 8- tuntia joka päivä.

Tulipaloja ei syty joka päivä,- ja niistäkin, joista ilmoitus tulee on osa turhia. Perusvarustusta ei käytetä sellaisina aikoina, kun päivystyksessä olevat vuorolaiset pelaavat korttia.

Saattaa olla jopa niinkin, että palomies- alalla pelataan korttia enemmän. kuin millään muulla ammattialalla. Kas, jotenkinhan se aika on saatava kulumaan.

Palomiehen työn raskaus on suuri myytti.

Olen kokeillut paljon painavampiakin taakkoja, kuin palomiehen perusvarustus, joka on varsin kevyt.

Mm. metsänparannustöissä tuollaisia parin metrin pituisia puun rungon pätkiä. Lyön vetoa, että metsäisessä olosuhteissa taakan kanssa kulkeminen on rankempaa, kuin palomiehellä letkun veto asfalttipohjalla.

Jouni Haimi

Mutta kun homman pointti ei olekkaan siinä etteikö töitäoli vanhemmille vaan se että olemalla noissa peperitöissä ne vievät nuoremman paikan.

Tyry ei taaskaan tiedä mistä puhuu.

j.olavi heikkinen

palomiehen keskimääräinen elinikä taitaa olla hitusen yli 60 vuotta, mediaanipalomies ei siis ennätä nauttia eläkepäivistään.

tämä siitä huolimatta, että pelastuslaitoksen henkilökunta treenaa kuntosalilla säännöllisesti, henkilöstön fyysistä suorituskykyä tarkkaillaan jatkuvilla testeillä ja työtehtävien satunnaisuudesta johtuen palomies joutuu viettämään sangen säntillistä elämää. työ itsessään on siis niin rasittavaa.

kannatan palomiesten eläkeiän laskemista takaisin 55 vuoteen.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuota en usko.

Väitän, että palomiesten keski-ikä on korkeampi, kuin vaikkapa metsurin, rekkakuskin, rakennusmiehen,- tai sorvarin.

j.olavi heikkinen

palomiesten keski-ikä on google-lähteiden mukaan 59-65 vuotta riippuen tietenkin paikkakunnasta. vakituisen palomiehen stressiä lisäävät varsinaisen fyysisen työsuoritteen lisäksi jatkuvat harjoitukset, varallaolo ja erityisesti hankalat onnettomuudet, joissa kuolema on läsnä.

pelastuslaitoksen miehet käyvät esimerkiksi lapioimassa liikennekolarien uhrien jäännökset ruumispusseihin ja he kohtaavat muutenkin säännönmukaisesti erilaisia traagisia tilanteita.

metsureiden työolot ovat helpottuneet viimeisten 30 vuoden aikana erittäin voimakkaasti, varsinaisia metsureita tarvitaan nykyisellään enään harvennushakkuisiin kuitupuun korjaamisessa. avohakkuut ja selkeälinjaiset harvennukset tehdään motolla.
moottorisaha painaa vajaa 5 kiloa ja se on varustettu iskunvaimentimin.

rakennusmiehilläkään ei ole nykyisin rankkaa, koska on olemassa sähkökäyttöisiä käsityökalua, kuten akkuporakoneet ja ruuvinvääntimet. betonivalut suoritetaan valmismassalla ja täryllä, joten kottikärryjen kanssa ei tarvitse kiikkua kapeilla laudoituksilla.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

En usko tähänkään...

Ymmärrän, että ihmiskappaleiden kerääminen onnettomuuspaikoilla on stressaavaa, mutta,- että se lyhentäisi elämää, en usko.

Palomiehet eivät keräile ihmislihaa kahdeksaa tuntia päivässä. Joidenkin palomiesten kohdalla, ehkä vain harvemmin, kuin vuodessa.

Miten on, onko ambulanssin ajaminen elämää lyhentävämpää, kuin puutavara-täysperävaunun ajaminen?

Pertti Väänänen

Kerrankin olen Markku Tyryn kanssa samaa mieltä. Ei palomiehiä eläkkeelle 55 vuotiaina.

Pekka Heliste

Työsopimuslaista löytyy ratkaisu ongelmaan:

Työnantjalla on velvoite sijoittaa henkilö, jonka työkyky on alentunut , toisiin tehtäviin .Kunnalla on paljon thetäviä, joten uudellensijoittaminen on hyvinkin mahdollista

Ellei henkilö suostu tai ei ole koulutettavissa niin työsuhde puretaan

Näinhän menetellään muidenkin työntekijöiden kanssa, miksi palomiehillä oliis eri oikeudet ?

Sama koskee sotilaitakin

Pertti Väänänen

Toimituksen poiminnat