Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Pilalle hemmoteltujen itkupotkuraivareita

Ammoisella 1980-luvulla ystäväni lahjoitti säännöllisesti ja säntillisesti viikkorahoistaan eräälle kansainväliselle ympäristöjärjestölle pienen summan. Monikansalliselle järjestölle hänen markkansa olivat pieni raha, mutta vastaavista pienistä summista ko. järjestö rahoitti, ja rahoittaa toimintansa. Kaverini kesätyö pankissa muutti kaverini mielen.

Kotiin tulevissa tilisiirroissa oli mahdollisuus valita mihin kohteeseen halusi rahansa kohdistettavan. Kesätyössä pankissa kaverini oppi mikä se pitkä numerosarja tilisiirtolapun alaosassa oli, ja mitä se merkitsi. Kyseessä oli viitteellinen maksu. Eli niiden ruksien kohtaan, olisi voinut vaikka piirrellä hämähäkkejä ja kirkko veneitä. Pelkkä summa ja viite välittyi järjestölle. Ei se mihin nuori mies olisi roposensa halunnut kohdistaa.

Viitteen merkityksen opittuaan, loppui hänen lahjoituksensa järjestölle. Kaverini piti toimintaa vääränä, ja äänesti lompakollaan. Ja kertoi kavereilleen miksi. Moni muukin lopetti kaveripiirissäni maksamisen. Järjestön puolustukseksi on sanottava, että se ei saanut minkäänlaisia itkupotkuraivareita asiasta, vaan alistui tulojen lievään laskuun.

Nyt Helsingin ja Vantaan seurakunnat ovat leikkaamassa "perinteisiä" kristillisiä arvoja ajavilta lähetysliikkeiltä rahoitustaan. Syynä on mm. heidän homo- ja naispappeuskantansa. Myös viranomaiset tutkivat julkista ilmoitusta, että eräs näistä ei palkkaa homoseksuaaleja.

Tämä on saanut aikaan itkupotkuraivareita, koska kuulemma suvaitsemattomien pitää saada syrjiä, koska kaikkien on suvaittava sitä, että he eivät itse suvaitse kaikkia.

Esimerkiksi Pasi Turunen kirjoittaa kauhuissaan blogissaan, että tämä tarkoittaisi, että "Kirkkojen pitäisi myös palkata palvelukseensa muslimeja ja hinduja." Turuselle ihan vaan tiedoksi, että jo muinaisella 1990-luvulla ei seurakunta saanut esim. mikrotukihenkilöä palkatessaan tehdä eroa eri tavalla uskovien suhteen.

Turunen myös syyttää helsinkiläisiä ja vantaalaisia seurakuntia Raamatulla kikkailusta. "Kunhan vain käyttävät sitä soveltuvin osin silloin kun se heidän tarkoitusperiinsä sopii." Blogissaan olevan kuvan perusteella ei Turunenkaan, samoin kuin moni muu tosin noudata orjallisesti kaikkia Raamatun kohtia, vaan taitaa soveltaa sitä soveltuvin osin...

Seurakuntien tuki ei ole automaattinen oikeus. Paljolti kiitos "perinteisten" arvojen kannattajien, on evankelisluterilaisesta kirkosta eronnut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tämä on laskenut seurakuntien käytössä olevia varoja huomattavasti. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen tuen saaja joudutaan harkitsemaan. Erityisesti niiden, jotka eivät noudata emokirkon oppeja.

Itsensä ja/tai oman uskonnollisen yhteisönsä kutsuminen "perinteiseksi" on lähinnä ilkikurista. Esimerkiksi pyhä kolminaisuus hyväksyttiin yleisesti vasta Nikean kirkolliskokouksessa v. 325. Naispappeudesta, kuten ei koko papin virasta puhuta Raamatusta mitään. Sodomaakaan ei homojen takia hävitetty. "Katso, tämä oli sisaresi Sodoman synti: ylpeys, leivän yltäkylläisyys ja huoleton lepo hänellä ja hänen tyttärillään; mutta kurjaa ja köyhää hän ei kädestä ottanut." Hesekiel 16:49.

Käytännössä kaikki kristinuskon oppien muutokset ovat tapahtuneet pakolla. Tämä on johtanut siihen, että etenkin anglosaksisessa maailmassa on useita toisistaan eroavia käännöksiä, ja eri kristillisiä kirkkoja on maailmassa yli 38 000. Jos siis itkupotkuraivari-kristityt nyt muodostavat oman kirkkonsa, niin se tuskin olisi maailmanloppu.

Pasi Turunen kirjoittaa, että "Minusta on jonkinlaista teologista 'väkisinmakaamista' vaatia juridisilla tai taloudellisilla seuraamuksilla uhaten kristillisiä yhteisöjä toimimaan vastoin arvoperustaansa." Asia voisikin olla näin, mikäli ev.lut. seurakunnilla olisi velvollisuus rahoittaa näiden yhteisöjen toiminta. Nyt se on vain pilalle hemmotellun ihmisen itkupotkuraivari.

SLEY:llä Luther Säätiöllä, Nuotta.com:illa ja heidän aatetovereillaan on yhtäläinen oikeus arvoperustaansa, kuin ev.lut kirkolla on päättää itsenäisesti varojensa jaosta. Siinä ei auta itkupotkuraivarit.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat