Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Lääkäreillä mitta täynnä

YLE:n mukaan: "Lääkärit ovat kyllästyneet julkisten terveyspalvelujen huonoon tasoon. Keski-Suomessa jo lähes 200 perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon lääkäriä on allekirjoittanut adressin, jossa vaaditaan maakunnan perusterveydenhuoltoon täysremonttia."

Näiden 200 lääkärin lääke on maakunnallinen osuuskunta, joka voisi lääkärien mukaan kilpailla yksityisten terveyspalveluyritysten kanssa. Tämä osuuskunta pyrkisi "tuottamaan terveyttä väestölle, ei ollenkaan ensisijaisesti voittoa, kuvailee Mauno Vanhala Keski-Suomen keskussairaalasta."

Hienoa, että lääkäreistä löytyy ensisijaisesti väestön terveyttä, ei voittoa ajattelevia. Maakunnallisen osuuskunnan ajatuksen takana on Keski-Suomen noin 50 lääkärin vaje.

Ajatus osuuskunnasta on kieltämättä kaunis. Mutta vaikka tälläinen puhdas ja aatteellinen osuuskunta Keski-Suomeen saataisiin, niin onnistuisiko malli auttamaan koko Suomessa vallitsevaa lääkäripulaa?

2007 Suomea uhkasi TEHY:n joukkoirtisanoutumiset. Tuolloin laadittiin pikavauhtia laki potilasturvallisuuden varmistamisesta terveydenhuollon työtaistelun aikana, eli ns. TEHY-laki. Laki mahdollisti ammattihenkilöstön määräämisen potilasturvatyöhön. Tarkoituksena oli turvata erityisesti tehohoidon, synnytykset, päivystyksen ja syövän akuuttihoidon sujuminen, sekä erikoissairaanhoito.

Eikö tätä mallia voitaisi noudattaa lääkäripulaan. Sen sijaan, että terveyskeskuksiin palkattaisiin kalliita keikkalääkäreitä, turvattaisiin julkinen terveydenhoito lailla, jolla terveyskeskuksiin, joihin ei vuoden sisällä saataisi palkattua lääkäriä, voitaisiin määrätä lääkäri max. 3kk töihin terveyskeskuksiin. Eräänlainen Lääkäriliitto-laki siis.

Nythän lääkärit jopa irtisanoutuvat terveyskeskuksista, alkaakseen tehdä samaan terveyskeskukseen samaa työtä, mutta kalliimpina keikkalääkäreinä. Ja joihinkin terveyskeskuksiin ei meinata saada edes keikkalääkäreitä.

Vaikka Keski-Suomesta näköjään löytyykin pari sataa lääkäriä, joiden rinnassa sykkii ilmeisesti puhdas ja aatteellinen sydän, kuvaamani kaltainen laki voisi toimia osuuskuntaa paremmin valtakunnallisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Osuuskunta-ajatus on todella hyvä. Jos sillä ratkaistaan lääkäripula Keski-Suomessa, on aivan sama mitä muualla tapahtuu.

Jos olisin itse lääkäri ja minut määrättäisiin lain nojalla työskentelemään missä tahansa,lähtisin kadunlakaisijaksi samana päivänä. Oli se sitten terkkari tai Mehiläinen.

Yksityisenkin puolen työpaikat hoitoalalla ovat usein henkisiä helvettejä, missä ihmiset polttavat itseään loppuun. Pakkotyövaatimukset ovat merkki kyvyttömyydestä tunnistaa ihmisten tarpeita, olivat he sitten lääkäreitä, hoitajia tai potilaita.

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Sairaanhoitajathan joutuivat vastaavan lain kohteiksi. Ja silloin työvelvoitteen mahdollisuudesta pääsi irti vain poistattamalla itsensä Valviran rekisteristä. Eli jopa eläkkeeltä olisi voitu joutua työhön. Miksi vastaavaa lakia ei voisi lääkäreille tehdä?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Sitten myös insinöörit ja hitsarit on komennettava peruspäivärahalla rakentamaan laivoja tyhjenneille telakoillemme, kunnes laivanrakentaminen on jälleen kannattavaa.

Kyllä siis voi, mutta motivaatio on surkea ja malli neuvostoliitosta.

Luulisin valveutuneiden lääkärien ja hoitajien tunnistaneen tarpeen räjäyttää nykyjärjestelmät, jotta voitaisiin rakentaa jotain kestävää tilalle. Osuuskunta-ajatus viittaa tähän.

Pakko tuottaa vain pahoinvointia.

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Kansanterveys ja laivojen rakentaminen on hieman eri asioita... Tai tietty samalla logiikalla hitsarit saisivat tehdä telakalla laivoja oman firman nimissä. Lääkäreillehän ollaan tekemässä HUS:iin omaa lääkäriasemaa, jossa voivat iltaisin pitää omaa vastaanottoaan.

Tietysti voitaisiin myös palata siihen, että lääkärit auskultoisivat terveyskeskuksissa osana opintojaan.

Aki Häkkilä

Eiköhän hitsareita ole telakalla erilaisilla alihankintasopimuksilla.

Käyttäjän Hannuheikki kuva
Hannu Halme

Mihis töihin Kyröhonka määrätään kunhan hän on saanut lähihoitajaopinnot valmiiksi?

vanhassa Neukkulassa määrättiin, sivistysvaltio Suomessa ei ole saatu määrättyä kaikkia työhönkelpuutettujakaan töihin.

Kannattaa aloittaa yksinkertaisemmista asioista kuin lääkärien määrämisestä.

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

Näillä näkymin valmistuttua päihde- ja mielenterveystyöhön. Huomenaamuna klo 7 vanhustyöhön.

Käyttäjän Hannuheikki kuva
Hannu Halme

No niin,

jos Sulle nyt sitten sanotaan - kun valmistut - että Savukoskella ( x kilometriä Kemijärveltä tuohon suuntaan, ei pankkiautomaattia, netti toimii pätkittäin, SIWA ja SALE) on sairaanhoitajista pulaa. Sijaisiksi määrätään Sinut ja 3 muuta uutta lähihoitajaa. Koska ette ole päteviä, saatte 80% hoitajan palkasta ja 10 kuntosalikorttia Kemijärven kuntosaliin. 2 vuoden pesti kolmivuorotyössä.

Että alas laputtaa.

Käyttäjän kyrohonka kuva
Santeri Kyröhonka

TEHY-laki mahdollisti kuvaamasi tilanteen.

Tällä hetkellä muuten 2 lukuvuotta kestävistä opinnoistani olen palkattomassa työssä reilut 6kk. Itse asiassa olen kesään asti palkattomassa työssä. Putki alkoi 27.2. ja loppuu 1.6. Ensin päiväkodissa, ja 16.4. aloitan päihdepuolella. Että "pakkotyö" on jo tuttua.

Jouni Jokela

Heh, kuka haluaa työhön pakotetun kirurgin operoitavaksi?

Raimo Inkiläinen

Kiitokset vinkistä. Tosin minä en ollut pakottamassa ketään! Lääkäriopiskelijaksi aikova tietää etukäteen, että koulutusputkeen sisältyy pari vuotta terveyskeskustyötä, siis täydellä palkalla, ja silti hän päättää opiskella lääkäriksi. Ehdotin, että ministeriö listaisi kymmenkunta paikkakuntaa, josta valmistunut lääkäri voisi valita (Sipoon ja Inarin väliltä!), minne menee nuo kaksi vuotta työtä tekemään ja "maksamaan" (siis saaden täyttä palkkaa!) yhteiskunnalle takaisin keskimääräistä kalliimman lääkärikoulutuksen kustannukset. Mikä tässä on epädemokraattista, neuvostoliittolaista pakkosiirtoa tai -työtä...?

Toimituksen poiminnat