Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Seksuaalirikokset

Raiskauksen määritelmää on muutettava, mutta Suostumus2018 on järjetöntä

Ongelma puhtaan suostumusperustaisessa raiskauksen määritelmässä

Tällä hetkellä Suomen rikoslainsäädäntö määrittelee raiskauksen väkivallan tai sen uhan kautta, sekä jos henkilö ei ole kykenevä puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan. Me Too -kampanja on tehnyt entistäkin selvemmäksi, että seksuaaliseen ahdisteluun puuttuminen on edelleen riittämätöntä.

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset: kauhistelun sijaan tarvitaan tekoja!

Viime viikolla mediassa kohistiin suomalaisiin poikiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista, joissa tekijöinä olivat kantasuomalaiset, työssäkäyvät miehet.

 

Jostain syystä kohu laimeni huomattavasti nopeammin kuin Oulun tapauksissa, joissa tekijöinä olivat maahanmuuttajat ja uhreina suomalaiset tytöt. Jopa poliitikot ovat olleet asiasta aivan liian hiljaa.

 

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset

Me suomalaiset olemme saaneet lukea viime syksystä asti mitä karmeampia uutisia lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Ensin maahanmuuttotaustaisten turvapaikanhakijoiden hyväksikäyttötapaukset Oulussa ja Helsingissä. Viimeksi suomalaista syntyperää olevan pedofiiliringin kiinnijääminen. 

 

Suvaitsevaisten ontuva, oksettava logiikka

Paljastukset Suomessa(kin) toimineesta väkivaltaisesta pedofiiliringistä nostavat oksennuksen kurkkuun. Uutista ei melkein pysty tajuamaan. Mediassa ja keskusteluissa on kuitenkin esitetty tätä kamaluutta hyväksi käyttäen täysin käsittämättömiä syytteitä ns. maahanmuuttokriitikoita kohtaan.

Työkaluja taisteluun lasten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan

Eiliset uutiset lasten seksuaalista hyväksikäyttötapauksesta järkyttävät ja aiheuttavat syystä vaatimuksia lisätoimista tällaisten kammottavien rikosten estämiseksi. Erityisesti lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön puuttumiseksi julkaisimmekin helmikuussa johdollani laaditun laajan listan toimenpiteitä. Lisätalousarviossa vuodelle 2019 myös nostettiin tämä asia erityiseksi aiheeksi.

Ehdollisesta vankeusrangaistuksesta

Seksuaalirikosten ja erityisesti lapsiin kohdistuvien rikosten osalta on vaadittu rangaistusten koventamista, esimerkiksi korottamalla vähimmäisrangaistuksia, mitä itsekin kannatan. Kiinnittäisin huomiota kuitenkin myös siihen, että enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan tuomita Suomessa ehdollisena, ja usein myös tuomitaankin. 

Seksuaalirikosten tuomiot eivät vastaa kansan oikeustajua

Olemme viime aikoina joutuneet lukemaan oikeustajua loukkaavista tuomioista lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa. Ylipäänsä  seksuaali- ja väkivaltarikoksista annettavat tuomiot eivät vastaa yleiseen käsitykseen rikosten vakavuudesta. Tekijät pääsevät kuin koira veräjästä saadessaan ehdollisia tai lyhyitä ehdottomia tuomioita, milloin milläkin verukkeella.

Vaikeista asioista pystyttävä puhumaan

Oulun seksuaalirikokset ovat nostaneet esille yhden politiikan heikkouksista: vaikeista asioista puhumisen ongelmatiikan. Kun inhimillisiä tragedioita tapahtuu, etsitään syylliset ja yksinkertaistetaan ongelmat. Oulun tapauksissa eräät poliittiset ryhmät ovat nostaneet yhden ryhmän eli maahanmuuttajat syylliseksi ja ongelman ratkaisuksi maahanmuuton kiristämisen. Asiat eivät ole näin yksinkertaisia.

Seksuaalirikollisuuden torjunta ja ehkäisy

Sisäministeriö julkaisi 20. helmikuuta listan toimenpiteistä, joilla on tarkoitus torjua ja ehkäistä seksuaalirikoksia, erityisesti lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

Rikoslaki remonttiin - kuin olisi jo!

Kuvitelkaa tilanne, jossa teini-ikäinen veli käyttää pikkusiskoaan seksuaalisesti hyväksi kymmeniä kertoja puolentoista vuoden aikana. Kuvitelkaa sellainen tapaus, jossa koulutaksin pedofiilikuljettaja hipelöi toistuvasti kuljettamaansa lasta alapäästä ja tyydyttää itseään tämän edessä. Kuvitelkaa sellainen tapaus, jossa perhekodissa työskentelevä kuusikymppinen äijä käy useammin kuin kerran käsiksi sijoitettuun 15-vuotiaaseen tyttöön.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä