Painavaa sanaa Stadista! Santeri "Santtu" Kyröhonka sanansa painoinen stadilainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Koulutus

Maksuton toinen aste ei lisää tasa-arvoa

Maksuton toinen aste kuumentaa tunteita. 

Minusta koko ajatus maksuttomuudesta kaikille on omituinen: miksi maksamme materiaalit myös niille, jotka eivät ilmaisia materiaaleja tarvitse?

Koulu on työpaikka, joka pakottaa ostamaan omat työvälineet

Oletko ollut työpaikassa, joka vaatisi sinua käyttämään omaa läppäriä tai pakottaisi sinut hankkimaan omat tarvikkeet ilman korvausta?

En minäkään. Suomessa kuitenkin lukio ja ammatillinen koulutus toimivat juuri näin.

Sosialidemokraattia tarvitaan

Tammikuussa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti, ettei ”koulussa tarvita sosialidemokraattia valvomassa, osaako opettaja hoitaa hommansa”. Ei tarvitakaan, sillä SDP luottaa suomalaisen opettajan ammattitaitoon. Mutta kokoomusta pitäisi valvoa, muuten tuhoutuu suomalainen koulutus ja osaaminen.

Kokoomus säästi ammatillisesta koulutuksesta 190 miljoonaa pelkästään vuonna 2017, 1 600 ammatillista opettajaa irtisanottiin. Olisi tarvittu sosialidemokraatti valvomaan!

Sanoja ja sloganeita - Työstä ja palveluista

Elämme sanahelinän aikaa, jossa todellisuus ja markkinaväen luomat mielikuvat karkaavat yhä kauemmas toisistaan. Ikävintä asiassa on se että poliitikot ovat hukkuneet tuohon mielikuvien maailmaan palveuseteleineen, kilpailutuksineen ja yhtiöittämisineen.

Jos tuossa olisi kaikki niin voisimme vielä ehkä selvitä. No, emme selviä, koska markkinatalous pissii meitä silmään aamusta iltaan ja illasta aamuun, ja aivan erityisesti tietotekniikan puolella, Digidigi!

Millaiseen maailmaan syntyy suomalainen poika?

 

 

Perheessämme on viisi lasta, joista neljä on nuoria poikia. On hienoa ja rikastuttavaa saada olla saattamassa heitä tarhaan, esikouluun ja koulun tielle. Yläkoulussa olevalle kolmikolle kelpaa lähinnä kyyti kouluun, suukot ja halit annetaan visusti talvikuukausien pimeydessä auton sisällä. Se kuuluu teiniyteen.

Millaiseen maailmaan sitten lapsemme syntyvät? Nuorten miesten osalta eriarvoiseen. Olen puhunut paljon miesten epätasa-arvosta.

Soveltuvuustestit takaisin hoitoalle pyrkiville.

Järkiteko hallitukselta, toivottavasti toteutuu eikä tule välistä vatulointia, ettei oppositio keksi tässäkin jotain huonoa.

Soveltuvuustestien poisto aikoinaan ihmetytti.

Ei hoitajat mitään yli-ihmisiä tartte olla, mutta määrätynlaista kanttia tarvitaan, että hoitoammateilla leipänsä tienaa jopa eläkeikään asti.

Hoitaminen  on tullut määrätyltä osin ihmisille tutuksi tosiTV ohjelman kautta,  mutta ei se niin mediaseksikästä aina ole siihen kuuluu paljon muutakin. 

Ensihoitajat ovat todella  sitä tarpeellista valioluokkaa.  

Kouluihin maksimikiintiöt maahanmuuttajaoppilaille

Maahanmuuttajien kotouttamisessa tärkeintä on, että tulijat omaksuvat suomalaisen yhteiskunnan säännöt, kielen ja kulttuurin mahdollisimman nopeasti. Lasten mahdollisuus kotoutumisen onnistumiseen on aikuisia parempi, koska lapset oppivat nopeasti uuden kielen.

Laadukkaat koulumme ovat pienelle lapselle hyvä paikka kotoutua: osaavat suomalaiset opettajat kasvattavat lapsia suomeksi, suomalaisten pelisääntöjen ja kulttuurin mukaan. Suomen kielen opiskelu ja yhteiskuntaan juurtuminen on nopeampaa, kun luokassa on suomenkielisiä lapsia, joiden kanssa muodostuu kaveripiiri.

PORISSA EI OLE MAHDOLLISUUTTA SUORITTAA KAKSOISTUTKINTOA

Joululoman jälkeiset viikot ovat hektistä aikaa yläasteiden opinto-ohjaajille. OPO-tunneilla ja kodeissa tehdään päätöksiä nuorten tulevaisuudesta ja jatko-opinnoista kevään yhteishakua varten. Porissa poliitikot miettivät samaan aikaan tulevia kouluverkkoratkaisuja. Säilyvätkö Reposaaren ja Enäjärven lähikoulut? Rakennetaanko Porissa jatkossa päiväkodit koulujen yhteyteen? Yksi vai kaksi lukiota? Vanhempana toivon, että Sivistyslautakunnassa käytettäisiin aikaa myös opintojen sisällön miettimiseen.

Politiikka hukkaa mahdollisuutensa

Eilen Twitterissä käytiin älyvapaata poliittista keskustelua siitä, ovatko tuloerot kasvaneet vai eivät. Keskustelu on älyvapaata siksi, koska Suomessa on köyhyyttä, joka ei tuolla väistelevällä keskustelulla ratkea. Köyhyys ei myöskään ole muusta irrallinen ominaisuus, vaan kytköksissä niin terveyteen, koulutukseen kuin työpaikkojen määrään.

Yritysmaailmakin on käynyt tuollaista huonoja ratkaisuja tuovia keskusteluja, mutta siellä on onneksi - koventneen kilpailun vuoksi - ymmärretty, ettei tuo auta. 

Onko omavaraisuus jo vanhentunut ideaali?


Olen tässä yrittänyt useammin kuin kerran löytää vastausta siihen, miksi tätä kurjistuspolitiikkaa tehdään hallitus toisensa jälkeen.

En ole löytänyt kunnollista vastausta asialle. Liekö kyseessä tyhmyys vai onko politiikka jotenkin sisäsyntyisesti lyhytnäköistä?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä